Chlebaki i ich rodzaje

Wbrew pozorom wybór chlebaka nie jest tak oczywisty jak może się to wydawać. Ten przedmiot pełni bardzo istotną funkcje, dlatego podczas jego zakupy należy przeanalizować kilka kwestii. W tym wypadku liczy się nie tylko design, ale i materiał, z którego został wykonany.

Jak wybrać dobry chlebak?

Zanim przejdziemy do materiałów wykonania chlebaków należy przeanalizować kilka innych ważnych kwestii. Pierwszą z nich jest rozmiar. Warto wybierać chlebaki, których gabaryty są dopasowane do ilości mieszkańców danego domu oraz ich potrzeb. W przypadku większej rodziny zakup zbyt małego pojemnika na chleb stanie się codziennym utrapieniem. Kolejna kwestia to funkcjonalność, nowoczesne modele bywają wyposażone w pokrywę, którą można wykorzystywać jako deskę do krojenia. Takie rozwiązanie pozwala na skuteczną oszczędność bezcennego miejsca w kuchni. Ponadto należy pamiętać o doborze pojemnika o designie, który będzie się komponował ze stylem aranżacyjnych zastosowanym w danej kuchni.

Rodzaje chlebaków

Patrząc pod kątem materiały wykonanie wyróżnia się następujące chlebaki (wszystkie z nich dostępne są na https://www.e-sas.pl/chlebaki):

  • bambusowe – pozwalają na dłuższe zachowywanie świeżości pieczywa, wykazują wysoką wytrzymałość na zarysowania,
  • stalowe – sprawdzą się w nowoczesnej kuchni, są łatwe do utrzymania w czystości,
  • drewniane – idealne w przypadku klasycznych aranżacji, zapewniają odpowiednią temperaturę,
  • plastikowe – lekkie i tanie, ale nie zapewniające odpowiedniej cyrkulacji powietrza.