Chlebaki i ich rodzaje
Wbrew pozorom wybór chlebaka nie jest tak oczywisty jak może się to wydawać. Ten przedmiot pełni bardzo istotną funkcje, dlatego podczas jego zakupy należy przeanalizować kilka kwestii. W tym wypadku liczy się nie tylko design, ale i materiał, z którego został wykonany.
Jak wybrać dobry chlebak?
Zanim przejdziemy do materiałów wykonania chlebaków należy przeanalizować kilka innych ważnych kwestii. Pierwszą z nich jest rozmiar. Warto wybierać chlebaki, których gabaryty są dopasowane do ilości mieszkańców danego domu oraz ich potrzeb. W przypadku większej rodziny zakup zbyt małego pojemnika na chleb stanie się codziennym utrapieniem. Kolejna kwestia to funkcjonalność, nowoczesne modele bywają wyposażone w pokrywę, którą można wykorzystywać jako deskę do krojenia. Takie rozwiązanie pozwala na skuteczną oszczędność bezcennego miejsca w kuchni. Ponadto należy pamiętać o doborze pojemnika o designie, który będzie się komponował ze stylem aranżacyjnych zastosowanym w danej kuchni.
Rodzaje chlebaków
Patrząc pod kątem materiały wykonanie wyróżnia się następujące chlebaki (wszystkie z nich dostępne są na https://www.e-sas.pl/chlebaki):
- bambusowe – pozwalają na dłuższe zachowywanie świeżości pieczywa, wykazują wysoką wytrzymałość na zarysowania,
- stalowe – sprawdzą się w nowoczesnej kuchni, są łatwe do utrzymania w czystości,
- drewniane – idealne w przypadku klasycznych aranżacji, zapewniają odpowiednią temperaturę,
- plastikowe – lekkie i tanie, ale nie zapewniające odpowiedniej cyrkulacji powietrza.